• Saveti za bojenje drveta

  Izabrali smo boju i predmet koji ćemo bojati. Ako je drvo već prije bojeno, treba ga najpre očistiti, a sve neravnine poravnati kitom. Kad se kit osuši, treba ga izglancati šmirglom. Tada se pripremi boja.

  Boju pre razređivanja treba dobro promešati kako bi se dobila homogena masa. Ako drvo nije bilo već bojeno, neravnine se poravnaju smesom gipsa i razređenog lepka, a zatim se premaže 10% -tnom otopinom boje u razređivaču (to je tzv. grundiranje).

  Boji se okruglom četkom. Pri bojenju najbolje je predmet postaviti vodoravno, jer će se tako boja jednoliko rasprostirati. 

  Na četki ne sme da bude previše boje. Boji se najpre u jednom smjeru, a zatim u drugom. Ako predmet želimo više puta bojiti, sledeći razmaz boje možemo dodati tek pošto se prvi dobro osuši. Sve neravnine prvog nanosa i daljnjih skidaju se finim brusnim papirom.

  Pri lakiranju lak se obično nanosi pljosnatom četkom. I ovde je najbolje raditi na vodoravnoj podlozi, pri čemu masu treba dobro razmazati, jer će se samo tako dobiti jednoličan razmaz. U prostoriji u kojoj se boji i lakira ne smie biti prašine.


  Tekst preuzet sa sajta: RAZGLASI