• Pronađite idealnu kombinaciju boja u prirodi

  Želite li pronaći vašu idealnu šemu boja, inspiraciju potražite u prirodi, ona nas tokom cele godine daruje najlepšim bojama.

   

  Hladne boje imaju tendenciju da deluju umirujuće. Na jednom delu spektra ove boje su hladne, bezlične “antiseptik” boje, dok sun a drugom kraju svoga spektra ove boje umirujućei prijatne. Plava, zelena, neutralna bela, siva I srebrna su primeri hladnih boja.
  U prirodi, plavo je voda, mora, okeani, zeleno su biljke, priroda, živi svet. Kombinujte plave i zelene boje za dobianje prirodne, vodene palete boja. Suviše hladnu paletu boja ublažite sa malo primesa toplinh boja, kao što su crvena ili narandžasta boja. Ukoliko želite da dobijete toplinu samo sa plavom bojom, birajte dublje plave tonove sa malo primese crvene boje, ali ne baš purpurnu boju, niti jako tamno plavu boju.

  Hladne boje se manje ističu u odnosu na tople boje  vizuelno kao da  su u pozadini. Tako crvena vizuelno nadjačava plavu boju i izdvaja se iako su prisutn obe boje u istoj količini.

  Tople boje nas uzdižu i pokreću. Toplina crvene, žute I narandžaste boje dovode do osećaja uzbuđenja, ali ne retko i do osećaja besa. Ove boje prenose emocije od jednostavnog optimizma do jakog nasilja. Neutralne crna i braon boje takođe nose attribute toplih boja.

  U prirodi tople boje predstavljaju različite promene na Zemlji, kao štzo su promene godišnjih doba, erupcije vulkana. Za ublažavanje snažnih emocija palete toplih boja treba koristiti hladne umirujuće ili neutralne boje, ili svetlije nijanse toplih boja, kao što su roza, bledo žuta ili breskva boja.
  Tople boje su mnogo izrazitije i istaknutije od hladnih boja, tako npr crvena boja može vizuelno nadjačati plavu boju, čak i ako se koriste u jednakim iznosima. Tople boje se vizuelno ističu u prvom planu, dok se njihove “ “kolege”, hladne boje vizuelno povlače u drugi plan.


  Tekst preuzet sa sajta: MCBOJE